invideo

VIDEOMARKETING SUCCESVOL OPZETTEN ZONDER TECHNISCHE SKILLS

Video’s maken is een tijdrovend proces en meestal een zaak die wordt uitbesteed aan andere partijen. Maar om je videomarketing te laten groeien moet je juist op regelmatige basis zichtbaar zijn met je video’s op sociale media. Dan wordt uitbesteden een duur grapje. Hoe zorg je er voor dat je dit zelf kan doen en dat de video’s er ook professioneel uit zien?

Het is niet nodig om je te overtuigen dat video belangrijk is in elke marketingstrategie. Je ziet het namelijk overal om je heen. Op LinkedIn, Instagram, TikTok, Facebook en natuurlijk bij uitstek op YouTube. Voor jouw onderneming kan het heel erg lonen om met video zichtbaar te zijn op de social media kanalen die voor jou relevant zijn. Het is echter niet zo dat het gebruik van video automatisch een succes wordt voor jouw onderneming. Daar zitten natuurlijk haken en ogen aan. Maar het is in ieder geval goed om te starten met video’s en dat kan je al vrij laagdrempelig oppakken met de juiste software.

Waar je voorheen professionele software nodig had zoals Final Cut of Adobe Première Pro (waar ik nu meer dan 15 jaar mee werk), kan je nu aan de gang met online tools die ook al kant en klare templates klaar hebben staan. Een voorbeeld hiervan is InVideo die het hele proces van een video bewerken heeft gesimplificeerd. Deze software bevat ook templates en dat scheelt heel veel tijd. Met name in het bedenken van hoe een video er uit zou moeten zien of wat bij jou past, kan je nu al kijken naar templates en voorbeelden en dit gelijk voor jezelf toe passen. Er zit ook een ondertiteling generator bij of je kan zelf ondertiteling bijvoegen wat wel zo handig is voor je sociale media kanalen.

Opvallend feitje. Volgens een onderzoek van Wyzowl geeft 41% van de marketeers aan die in 2022 zijn begonnen met video, dat ze zij begonnen omdat het vandaag de dag makkelijker is om in-house video’s te maken.

Hoe kan jouw business profiteren van videomarketing?

Waarom zou je eigenlijk tijd steken in video’s? Laat ik beginnen met het feit dat video alomtegenwoordig is. Volgens het eerdergenoemde onderzoek van Wyzowl gebruikt 91% van bedrijven video voor de marketing. Er zijn ook zeker redenen waarom bedrijven nog niet met video zijn gestart. Zo geeft 30% aan dat het tijdtekort heeft om video’s te maken, 18% weet niet waar het moet starten met video, 10% vindt het te duur en maar 8% denkt geen video nodig te hebben.

Hieronder zet ik een paar redenen op een rij waarom je WEL met video aan de gang moet gaan voor jouw onderneming. En later vertel ik je hoe je laagdrempelig aan de gang kunt gaan zodat je het niet hoeft uit te stellen, het niet te duur wordt en zodat je weet waar je moet starten.

91% van bedrijven gebruikt video in hun marketing

Video's geven veel informatie -> beter begrip voor de klant -> meer kans op conversie

Een video kan erg informatief zijn. Veel winkels als bijvoorbeeld Coolblue gebruiken productvideo’s zodat klanten beter weten wat voor product er wordt aangeboden. Je kan in de video ook gelijk jouw tone of voice neerzetten en laten zien wat voor business je hebt.

Maar ook in de Business to Business (B2B) industrie is video een goede manier om waarde toe te voegen in je netwerk of aan je bestaande klanten. Waar een winkel de mogelijkheid heeft om een video te maken over een product, kan je als dienstverlener een video maken over jouw dienst of wie jij bent als ondernemer. Dit kan je doen door een video te maken waar je een tip in deelt vanuit jouw expertise. Op deze manier voeg je waarde toe voor de kijker i.p.v. alleen reclame te maken voor jezelf. Tegelijkertijd weet de kijker na het zien van de tip welke expertise jij hebt. Video gaat dus vooral om waardetoevoeging zodat de kijker echt een reden heeft om te kijken.

Als de klant jouw product of dienst beter kent door een video, dan is de kans op een conversie hoger dan wanneer de klant nog twijfelt of de product of dienst wel aankoopwaardig is. 

Hoe video voor jouw onderneming werkt

Video’s kan je natuurlijk in allerlei vormen en maten aanbieden. Een korte video met een tip of demonstratie van een product. Een iets langere video met uitleg hoe je iets moet gebruiken of aan moet pakken. Het ligt er ook een beetje aan met welk doeleinde je een video maakt. Ga je puur informeren met een korte tip voor jouw netwerk? Dan is dat anders dan een video op YouTube van 15 minuten lang over hoe videomarketing voor jou kan werken. Ze bieden allebei waarde, maar waar mensen op YouTube bijvoorbeeld wel lang kijken naar een video, zal dat niet gebeuren op Instagram of LinkedIn. Je zult dus goed moeten nadenken over wat je aanbiedt in jouw video en wat je er mee wil bereiken. Over het algemeen kan je met video:

  • Zichtbaarheid creëren. Je laat zien wie je bent (merkverspreiding)
  • Je huidige klanten meer waarde geven met jouw expertise of informatie
  • Prospects over de streep trekken om met jou in gesprek te komen (je laat zien wie je bent of waar jouw onderneming voor staat)
  • Een publiek opbouwen die je aan je kunt binden en een vertrouwensband mee kunt opbouwen (en waar een paar mensen misschien later wel jouw klant worden?)
  • Als medium gebruiken voor storytelling waar meer ruimte is om het bericht echt over te brengen aan de kijker (emotie, vertrouwen, binding, resonantie)
  • Google blij maken en dus jezelf voor jouw vindbaarheid want Google vindt het leuk als video’s op je website staan. Meer verkeer naar jouw website en video’s  ->  meer zichtbaarheid -> meer kans op nieuwe klanten (je wordt dus meer ontdekt)
  • De algoritmen van sociale media kanalen interesseren. Het algoritme geeft namelijk voorkeur aan video om aan mensen te laten zien (je gaat dus meer viraal)

Vertrouwen moet groeien -> herhaling is heel belangrijk

Niet alleen is het voor algoritmen interessanter om jouw content aan te bieden als het merkt dat jij waarde toevoegt voor mensen op strucuturele basis, maar voor mensen is het net zo belangrijk. Vertrouwen en merkherkenning zijn zaken die moeten groeien en dat heeft tijd nodig. Dat betekent dat het niet genoeg is om één video per jaar te produceren en dan te hopen dat daar veel verkeer op komt. Er zal regelmaat in moeten komen. Dan moet je dus van tijd tot tijd een video produceren (of heel veel achter elkaar produceren en verspreid gaan posten).

Natuurlijk is video niet het enige wat je hoeft te gaan posten op jouw kanalen. Juist in combinatie met blogs, foto’s, visuals en tekstuele updates kan je een mooi ritme creëren waardoor jouw content steeds meer wordt bekeken.

Mocht je een winkel hebben of een specifieke niche waar je heel veel instructievideo’s voor maakt, dan is ritme op YouTube wat minder relevant dan bijvoorbeeld op LinkedIn. Bij YouTube is er de laatste tijd namelijk meer binge-gedrag aangetoond. Mensen vinden een bepaald kanaal leuk, kijken heel veel video’s van dat kanaal en abonneren zich vervolgens. Om je abonnees tevreden te houden is het natuurlijk ook belangrijk om ritme te creëren in je videoproductie, maar dat is anders dan jezelf profileren op LinkedIn waar je zichtbaarheid kan combineren met andere soorten content.

Video heeft de hoogste return on investment van alle mediatypen. Daarna komen visuals, blog posts, podcasts en andere audio content - HUBSPOT

Hoe start je met video zonder technische skills?

Laten we overschakelen naar de praktische zaken van videomarketing. Het is vandaag de dag een behoorlijk stuk simpeler om video’s te maken dan een decennium geleden. We hebben vandaag de dag natuurlijk de smartphone met een bizar goede camera en steeds betere microfoons. Dus dat is een manier om video’s op te gaan nemen. Maar om echt optimale kwaliteit te halen zonder al te veel poespas, kan je kijken naar de volgende opstelling.

  • Een telefoon op een tripod, of je gebruikt een selfiestick zodat je nog wat rond kunt lopen
  • Een aparte microfoon
  • Een lamp voor extra belichting
  • Een achtergrond die past bij jouw video (dus niet op een zolderkamer met een berg zooi achter je gaan filmen)
Als je eenmaal de apparatuur hebt, dan kan je met jouw opnamesoftware op je telefoon een video maken en die ergens in de cloud opslaan zodat je op je computer verder kunt gaan met bewerken.
Je kan ook direct vanaf je computer video’s opnemen en dat doe je dan met:

  • Een desktop of laptop
  • Een aparte webcam mits je laptopwebcam niet scherp genoeg is
  • Een aparte microfoon (podcast microfoon of zelfs headset microfoon)
  • Een lamp voor extra belichting
  • Een achtergrond die goed genoeg is voor je video
  • Software om je video mee op te nemen
Het voordeel van de computeropstelling is dat je vrij snel aan de slag kunt gaan omdat het videobestand gelijk op je computer staat na de opname. Een bijkomend voordeel is dat je op de computer je video kunt combineren met Powerpoint of het delen van je scherm via de juiste software. Een nadeel is dat je minder ruimte hebt om je achtergrond te managen. Daarbij zit je statisch op één plek. Dit kan ook juist erg fijn werken voor je video, omdat het rust creëert, maar de rest van de elementen moeten wel goed geregeld zijn (licht, mooi achtergrond met contrastkleuren, goed geluid).

Werken met de software

Als je eenmaal de apparatuur hebt om video’s op te nemen en je hebt al wat gemaakt, dan kan je het gaan bewerken. Ik snap dat ik in het vorige gedeelte nogal makkelijk doe over iets wat best gecompliceerd is, maar een video is ook persoonlijk en de doeleinden van een video kunnen ook de omstandigheden van de productie bepalen. Een uitlegvideo is immers anders dan een korte update video. Wil je hier over sparren in een half uur gratis brainstorm? Klik dan hier voor een tijdslot in mijn agenda.

Dan gaan we nu over op de software om te editen en Invideo is hetgeen wat ik je aanraad. Het is simpel te gebruiken, het heeft templates zodat je niet alles zelf hoeft te verzinnen of te bouwen. Als je eenmaal een account hebt aangemaakt, dan kan je gelijk aan de slag. 

Het is goed om eerst na te denken over welke video je wilt maken, want de keuze is reuze bij Invideo wat betreft het aantal templates wat je kunt kiezen. Als je niet weet wat je wilt, dan kan je lang gaan zoeken. Je kunt natuurlijk wel een kijkje nemen om te zien waar je zelf door geïnspireerd raakt en waar je misschien juist video’s voor gaat maken die specifiek voor de template past. Een andere optie is dat je eigenlijk helemaal niet zelf video’s gaat opnemen, maar alleen zaken maakt in Invideo. Hieronder zet ik neer wat er mogelijk is.

Een video met je eigen materiaal mooier maken

Als je er voor kiest om jezelf op video te zetten in de vorm van bijvoorbeeld een korte promo of een update van jouw onderneming, dan kan je jouw videobestanden prima uploaden in Invideo om het geheel wat mooier te maken en scherper neer te zetten i.p.v. droog jouw videobestand te uploaden naar bijvoorbeeld LinkedIn.

Wat bedoel ik met mooier en scherper? Denk aan een tekst balk in beeld met het onderwerp of een transitie die mooi aangeeft dat er een onderwerp verandering komt. Dit is met name handig als je in jouw update meerdere zaken bespreekt. Wellicht wil je een 2 seconden intro voor je video die past bij jouw huisstijl. Let hier mee op trouwens, want lange intro’s werken slecht op sociale media platformen als LinkedIn. Mensen kijken maar een paar seconden of iets interessant is en dan scrollen ze verder. Dus een intro in de vorm van een logo en het onderwerp kan prima, maar ga geen intro maken van 12 seconden zoals ze dat bij TV programma’s doen. Dat is een ander medium en ander publiek.

Als je een gratis account aanmaakt, dan zie je wat er mogelijk is (en dan zie je het scherm hierboven). Mits de functies jou bevallen, dan raad ik wel aan om een betaald abonnement te nemen want er zit anders een watermerk in je beeld van Invideo en als je eenmaal iets hebt gekozen en je wilt het exporteren, dan krijg je meestal te zien ”Upgrade to export”. Het is 30 dollar per maand of 180 dollar per jaar (die laatste raad ik aan, dat scheelt je 50%). Als je vol gaat inzetten op videomarketing en je gaat hier zelf mee aan de slag, dan verdien je die 180 dollar zo terug in de vorm van tijdbesparing met deze software.

Als je eenmaal je account hebt gemaakt, dan kan je er voor kiezen om bij templates te gaan kijken of gewoon direct met de editor aan de slag te gaan. 

Links van het plaatje hierboven zie je dat je tekst kunt toevoegen aan je beeld, plaatjes in kunt laden, knippen, plakken, muziek toevoegen etc. Het is aan het begin een beetje overweldigend qua icoontjes en opties, maar al snel merk je dat je aan de hand van templates en je eigen materiaal al snel iets moois in elkaar kunt zetten. In dit artikel zet ik niet stap voor stap wat je moet doen, maar je kunt altijd bij de handleidingen van Invideo zelf kijken. 

Video's maken zonder eigen opnames

Wil je video’s maken zoals promo’s, aankondigingen, feitjes, citaten etc.? Dan kan dat echt enorm snel in Invideo. Niet alleen kan je (mits je betaalt) gebruik maken van hun stock-beelden, maar er zijn ook enorm veel templates voor dit type video beschikbaar omdat dit soort video’s ook steeds vaker wordt bekeken. Hoe moet je zoiets dan maken? Je klikt op een template en gaat vervolgens alles aanpassen naar jouw inhoud. Zie bijvoorbeeld bij het plaatje hieronder waar ik iets heb aangeklikt voor ‘Big Data’. Ik kan die tekst aanpassen, ik kan de rode balken groen maken, ik kan die man aanpassen naar een ander persoon en de muziek die er onder staat kan ik zelf ook veranderen naar iets wat ik zelf leuker vind.

Bij dit soort video’s heb je echt binnen een half uur een eindproduct. Het is een template klikken, je eigen teksten inladen, plaatjes eventueel aanpassen naar wat bij jouw onderneming past en exporteren maar (oftewel, klaarmaken voor uploaden naar platformen als LinkedIn). 

Boost je videomarketing

In mijn blog wil ik je vooral laten weten dat er software is om het video edit proces te versnellen en veel makkelijker te maken dan professionele editing software. Omdat er enorm veel soorten video’s zijn, kan ik hier niet stap voor stap uitleggen wat je moet doen om een video te maken. Ik wil je met name inspireren om na te denken over je videomarketing en te laten ontdekken dat je veel met templates kunt werken die je makkelijk aan kunt passen naar jouw eigen stijl. Dan wordt het makkelijker om een video te maken en te delen op sociale netwerken en om hier ritme in te creëren. 

Brainstormen voor jouw onderneming

Wil je sparren over jouw videomarketing? Dan kan je hieronder een tijdslot reserveren in mijn agenda. We kijken dan specifiek naar jouw onderneming, naar waar je nu staat, wat je plannen zijn en hoe je van video kunt profiteren. Het maakt niet uit of je groot of klein bent, alleen of met een team. Videomarketing is ontzettend schaalbaar en heeft enorm veel opties.

Niels van der Grift

Niels van der Grift

Naast dat ik zelf content produceer, help ik graag andere ondernemers om zelf aan de slag te gaan met hun content marketing en productie. Het liefst adviseer ik hen ook nog persoonlijk over het automatiseren van bepaalde marketing processen die voortvloeien uit content marketing.

Andere artikelen over contentproductie die je misschien interessant vindt