Het genereren van visuals door kunstmatige intelligentie (AI)

Het gebruik van A.I. (kunstmatige intelligentie) is de afgelopen maanden enorm toegenomen qua populariteit. Programma’s als ChatGPT kwamen groots in het nieuws en LinkedIn staat er inmiddels vol mee. Maar naast ChatGPT zijn er ook programma’s als Midjourney en Blue Willow die enorm populair zijn. Dit zijn namelijk programma’s waar je op basis van termen een visual kunt laten maken. Hoe handig is dit? Waar kan je dit voor gebruiken en hoe kan je als ondernemer hier op in springen?

Robot, maak voor mij de Mona lisa!

Programma’s als Midjourney kunnen worden gebruikt om visuals te genereren. Er zijn ook alternatieven beschikbaar. Je kan Dall-E 2 gebruiken. Dat is software van de makers van ChatGPT. Je hebt Blue Willow die ongeveer hetzelfde werkt als Midjourney maar volledig gratis te gebruiken. Mijn voorkeur gaat uit naar Midjourney omdat die verreweg de meest interessante plaatjes maakt.

Maar hoe werkt dat nou? Midjourney werkt altijd nog een beetje omslachtig. Je moet namelijk naar de website gaan om je in te schrijven en je krijgt vervolgens een uitnodiging voor een Discord server. Discord is een programma waar je je kunt aansluiten op servers van allerlei soorten onderwerpen en waar je echt communities volgt. Als je nog geen Discord hebt, dan zul je dat dus eerst moet maken. Als je eenmaal een account hebt, dan kan je de uitnodiging accepteren van Midjourney en via hun server kan je dan de plaatjes genereren. Je gaat dan naar een ‘newbies’-kanaal en aldaar type je een commando in /imagine en dan jouw woorden.

Ik heb dit gebruikt voor de header van mijn website op de frontpage. De zin was als volgt /imagine an office, desk with coffee, plant, wooden desk, sunlight and a laptop. Hoe meer woorden je neerzet, hoe nauwkeuriger de AI jou kan helpen met jouw visual. Het komt voor dat er ook onverklaarbare objecten in je beeld komen. Ik heb namelijk geen camera besteld, maar die zie je daar toch links staan om één of andere reden.

Ik heb ook Dall-E 2 gebruikt voor bijvoorbeeld het maken van de Mona Lisa. Daar komt dit plaatje uit. Hoewel we hier de Mona Lisa herkennen, is het toch duidelijk een andere variant. 

Wat heb ik hier aan als ondernemer?

Het is natuurlijk hartstikke leuk om een computer te gebruiken om voor jou plaatjes te laten genereren. Maar hoe zet je dit nu in voor je business? Ik heb de afgelopen tijd gewerkt aan mijn website en zo heb ik dus een paar plaatjes laten genereren voor de frontpage. Maar ik ga het ook gebruiken om voor mij een voorkant te creëren van een e-book. Ik ga het inzetten om blogplaatjes te maken over bepaalde content marketing. Maar zo’n programma kan ook voor jou suggesties doen voor:

• een logo
• een menu
• een design van een website
• een variant van je eigen profiel foto
• een visual die je kunt gebruiken bij een post van LinkedIn
• visuals voor je presentatie
• conceptuele visuals voor strategieën
• visuals voor een rapportage
• nieuwe mascottes/persona’s voor marketing doeleinden
• visuals voor nieuwe campagnes
• een poster laten genereren
• visuals voor je e-mail marketing

Er zijn vele toepassingen denkbaar. Als je Midjourney gaat gebruiken, dan krijg je de eerste 25 aanvragen gratis. Daarna kan je overstappen naar een betaalde variant die bij 8 euro per maand start bijvoorbeeld. Dat is ook niet veel geld want als creatieveling weet ik hoe lang het soms kan duren om inspiratie te krijgen voor een nieuwe visual. Je hoeft dan Midjourney alleen maar te gebruiken als inspiratie voor je eigen creaties.

Wil je hulp met de teksten die je moet invoeren bij deze tools? Dan kan je naar https://prompt.noonshot.com om jou te helpen met de trefwoorden die je bij jouw verzoek naar de A.I. kunt sturen

Wil je het zelf proberen? Ga je gang.

Wil je alternatieve tools gebruiken? Probeer deze eens:

Nightcafe
https://creator.nightcafe.studio

Playground
https://playgroundai.com/create 

Niels van der Grift

Niels van der Grift

Naast dat ik zelf content produceer, help ik graag andere ondernemers om zelf aan de slag te gaan met hun content marketing en productie. Het liefst adviseer ik hen ook nog persoonlijk over het automatiseren van bepaalde marketing processen die voortvloeien uit content marketing.

Andere artikelen over contentproductie die je misschien interessant vindt