Leads genereren met quiztools als involve.me

Er zijn meerdere manieren om leads te genereren voor je business. Je kunt e-books weg geven in ruil voor e-mail gegevens. Daarnaast kan je nog een webinar organiseren en vervolgens prospects van jouw kennis voorzien. Maar je kunt ook mensen helpen met een quiz en op die manier gegevens verzamelen. Hoe zit dat?

Voor meerdere typen ondernemers is het interessant om te kijken naar de quiz als lead generatie methode. Het is namelijk een manier om kennis te geven aan je potentiële klant en tegelijkertijd om hun e-mail te vragen zodat je hen later ook nog van dienst kan zijn of zelfs een product/dienst kan verkopen. Een quiz moet je echter wel goed inrichten en het moet ook duidelijk zijn wat je er uit gaat halen. Je potentiële klant offert namelijk tijd op om jouw quiz in te vullen, dus het zou zonde zijn als ze daar niks uit halen. 

VOOR WAT HOORT WAT​

Een quiz is een soort transactie. Jij gaat de prospect voorzien van kennis en jouw prospect vult e-mailgegevens in. Zo lang je duidelijk communiceert wat de quiz inhoudt, heb je de grootste kans dat men e-mail gegevens invult. Het type quiz kan uiteraard erg verschillen. De één biedt een modequiz aan en combineert dit met een webshop. De ander maakt een quiz met trends en welke nieuwste trend bij jouw business past. De resultaten van deze quiz kunnen de prospect inspireren en op die manier wordt waarde toegevoegd.

Ik maak hier zelf ook gebruik van door op mijn homepagina al te verwijzen naar de quiz waar ik je laat zien welke tools je kunt gebruiken als ondernemer voor jouw content marketing. Voordat je bij mijn quiz op de pagina komt waar ik de resultaten laat zien, vraag ik om e-mail gegevens. Doe ik dat om lekker e-mails te vergaren en iedereen te gaan spammen met mijn superinteressante aanbod die je ‘nu moet claimen want alle marketing aanbiedingen zijn tijdelijk’. Nee. Daar zit een heel systeem achter op basis van waarde toevoeging. Je wilt immers met een quiz iemand helpen. Hoe zit dat systeem in elkaar?

Goede leads krijg je door extra data

Met een tool als Involve.me kan je redelijk simpel een quiz in elkaar zetten en het is een stuk betaalbaarder dan Typeform. Het vereist echter wel veel denkwerk om een relevante quiz neer te zetten, dus het is niet even in één middag neergezet. Het was bij mij ook een proces van een paar middagen omdat je goed moet nadenken over welke resultaten jouw prospects kunnen krijgen en welke keuzes naar die resultaten leiden. Het is daarom ook handig om bij het einde te beginnen en dan na te denken over welke keuzes daar naar toe leiden.

Als je een quiz wilt inzetten als lead genererende machine, dan zijn daar veel mogelijkheden voor. Tijdens jouw quiz kan je vragen stellen die betrekking hebben op jouw prospect en als je dat verwerkt in een meerkeuze vraag, dan kan je alle resultaten automatisch doorzetten naar een ander programma. In mijn quiz vraag ik bijvoorbeeld hoe lang je al ondernemer bent en de resultaten van die vraag worden doorgezet naar mijn MailChimp account. Daar kan ik dan vervolgens per lead zien waar die staat in het ondernemersleven. In mijn geval kan ik een automatisch opgevolgd mailtje sturen naar mensen die net een jaar ondernemer zijn of verschillende diensten aanbieden dan aan ondernemers die al 30 jaar ondernemer zijn.

Een ander voorbeeld. Ik vraag je in de quiz of je een kennisondernemer bent of dat je een winkel hebt. Aan de hand van die informatie kan ik ook verschillende mails klaarzetten om na de resultaten te sturen. Hoezo? Omdat je als ondernemer met een winkel andere tools tot je beschikking hebt voor content marketing dan wanneer je kennisondernemer bent. Dat is precies het stuk wat ik bedoel met ‘waardetoevoeging’ . Je wilt niet klakkeloos e-mails binnen harken. Je wilt mensen van dienst zijn op persoonlijk niveau en daar zijn marketing automation oplossingen voor om die data in kaar te brengen.  

Help mij met een quiz

Wil je een keer sparren met mij over hoe een quiz jouw business kan helpen? Vraag hieronder gelijk een gesprek aan en dan kunnen we een half uur sparren over jouw specifieke business en jouw doelgroep.

Niels van der Grift

Niels van der Grift

Naast dat ik zelf content produceer, help ik graag andere ondernemers om zelf aan de slag te gaan met hun content marketing en productie. Het liefst adviseer ik hen ook nog persoonlijk over het automatiseren van bepaalde marketing processen die voortvloeien uit content marketing. Dit scheelt enorm veel tijd en zo maak je een lead generatie machine voor je business.

Andere artikelen over contentproductie die je misschien interessant vindt