Mailchimp - de kracht van communicatie en marketing automation

De ondernemers die waarde willen toevoegen aan hun prospects en klanten hebben een mailprogramma nodig. Het is ook een must-have als je wilt opschalen zonder hiervoor extra personeel aan te nemen. Je kunt namelijk met marketing automation systematisch leads binnen halen en op persoonlijk niveau verrijken met jouw dienst of product.

Vrijwel elke onderneming zou een mailprogramma moeten hebben waar je leads in op kunt vangen en bijvoorbeeld bestaande klanten kan blijven informeren. In mijn geval werk ik met Mailchimp, maar er zijn ook programma’s als ActiveCampaign (of de Nederlandse Mailblue), MailerLite, GetResponse en nog vele andere alternatieven. Mailchimp is hetgeen waar ik zelf al jaren mee werk en mij behoorlijk wegwijs in heb gemaakt. Als je het fijner vindt om met zo’n alternatief te werken, dan is dat prima. Zolang je maar een plek hebt waar je inschrijvingen kunt opvangen, extra data aan een contact kunt koppelen en integratiemogelijkheden hebt. Met integraties kun je namelijk allerlei zaken aan de achterkant koppelen zodat je nooit zelf leads in Mailchimp hoeft te zetten. Maar voordat ik te hard van stapel loop. Hoezo Mailchimp?

Mailchimp, wat is dat en waarom heb ik het nodig

Mailchimp is een online tool waarmee je mails kunt versturen. Dan gaat het niet zo maar om een mail in Outlook naar één persoon, maar juist een mail naar een hele database. Dat kan een database van 20 personen zijn, maar ook 200, 2000 of zelfs 20 000 personen. Mailchimp gebruik je in de browser en het biedt jou een drag and drop systeem aan waar je al vrij snel een mail in elkaar kunt zetten. Logo bovenaan, tekst, koppen, afbeeldingen en knoppen, het zit er allemaal in.

Wie gebruikt dit en waarom zou je het als ondernemer ook moeten gebruiken? Vooral bedrijven met veel klanten gebruiken dit om bijvoorbeeld nieuwsbrieven te maken en te versturen. Heb je een webshop, dan is het verstandig om aan je klanten aan te bieden om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief (wellicht tegen 5 euro korting op de volgende aankoop) zodat je hen van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte kunt brengen. Of wellicht ben je een kennisondernemer en heb je een bestand van 200 klanten en 1000 anderen die zich via jouw website hebben ingeschreven.

Je wil dan misschien je huidige klanten iets speciaals aanbieden en die 1000 anderen nog overhalen om klant te worden. In een programma als Mailchimp kun je veel overzicht hier in creëren en bijvoorbeeld segmenten bouwen en vervolgens jouw mails hierop aanpassen. Zo stuur je mail A naar je klanten en mail B naar de anderen. 

Wanneer wordt dit nu nog interessanter? Stel dat je iets aanbiedt op je website zoals een e-book. Als je alles goed integreert en indeelt, dan kan je er voor zorgen dat de website aan Mailchimp vertelt wie welke e-book heeft gedownload en hierdoor een tag kan krijgen. Bijvoorbeeld, je biedt een e-book aan over content marketing op Instagram. Persoon A vult gegevens van zichzelf in en krijgt aan de achterkant de tag ‘ebook instagram’. Je weet nu dat persoon A geïnteresseerd is in Instagram als platform. De volgende keer dat je iets aanbiedt wat met Instagram te maken heeft, dan weet je dat je persoon A gerust hierover kunt mailen.

Met webshops doen ze niet anders. Persoon B koopt bijvoorbeeld allerlei producten die te maken hebben met gewichtsverlies. Aan de achterkant wordt die informatie gekoppeld aan persoon B en op het moment dat de webshop iets nieuws aanbiedt waarmee je gewicht kunt verliezen, dan wordt persoon B gemaild. De kans is groot dat persoon B geïnteresseerd is hierin op basis van de aankopen uit het verleden. 

Marketing automation voor ondernemers

In een programma als Mailchimp is het mogelijk om marketing automation toe te passen. Dat is een systeem waarbij er bijvoorbeeld automatisch mails worden gestuurd op basis van bepaalde acties. Een voorbeeld hiervan zijn welkomst mails.

Persoon C schrijft zich in voor de nieuwsbrief over beauty tips. Naast dat deze persoon vanaf nu elke week de nieuwsbrief ontvangt, krijgt het eerst een mail met daarin een welkomstwoordje. Die mail wordt niet handmatig gestuurd door de eigenaar van de nieuwsbrief, maar dat wordt automatisch gedaan door een mailprogramma. Het programma ziet dat persoon C zich voor het eerst aanmeldt en stuurt dan automatisch een mail die vooraf is gemaakt om persoon C welkom te heten.

Dit systeem kan je natuurlijk veel breder trekken. Als je een webshop hebt, dan kan je automatisch reviews vragen van de producten die zijn gekocht (hoewel we tegenwoordig misschien een beetje gek worden van alle mails die om jouw mening vragen). Ben je een kennisondernemer en iemand downloadt het e-book over content marketing op Instagram, dan kan je wellicht een mail klaarzetten die een paar dagen na de download wordt verstuurd en waar nog meer e-books worden aangeboden. Dit gebeurt dan allemaal geautomatiseerd zonder dat je elke nieuwe inschrijving, klant of prospect apart moet mailen.

Marketing automation vereist veel denkwerk en vooral ook tijd om aan het begin alle e-mails goed te zetten. Als het echter staat, dan heb je er op de lange termijn veel profijt van.

Marketing automation voordelen:

✅ Automatisch mails verzenden naar de juiste personen zonder dat je zelf op de knop hoeft te drukken.

✅ Een systeem die automatisch jouw klant of prospect van extra belangrijke informatie voorziet en daar acties uit voort kan laten vloeien.

✅ Je kan ontzettend hard opschalen zonder dat jij extra werk hoeft te leveren. Of je nu 10 inschrijvingen of 1000 inschrijvingen per maand krijgt voor jouw nieuwsbrief, het kost je geen extra energie.

✅ Je kan inzichtelijk maken waar mensen in geïnteresseerd zijn. Welke e-book hebben ze gekocht? Welke mail hebben ze geopend? Hebben ze al een afspraak gemaakt via Calendly?

✅ Je kan heel gericht (en automatisch) een upsell doen op basis van de informatie in het gebruikersprofiel.

✅ Koude leads worden steeds warmer op basis van de acties die ze doen aan de hand van jouw campagnes. Zo leer je de gebruikers beter kennen en kan je hen gerichter helpen met jouw diensten en producten. 

Niels van der Grift

Niels van der Grift

Naast dat ik zelf content produceer, help ik graag andere ondernemers om zelf aan de slag te gaan met hun content marketing en productie. Het liefst adviseer ik hen ook nog persoonlijk over het automatiseren van bepaalde marketing processen die voortvloeien uit content marketing.

Andere artikelen over contentproductie die je misschien interessant vindt