webinargeek

Je business laten groeien met webinars - hoe doe je dat

Voor je business zijn er meerdere opties voor het genereren van leads generatie. Je kunt een quiz maken, e-books aanbieden of whitepapers bijvoorbeeld. Maar je kan ook je kennis delen via webinars. In dit artikel lees je de voordelen van webinars en geef ik een paar praktische tips.

Webinars zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Omdat we allen grotendeels thuis moesten werken, hebben ondernemers naar andere opties gekeken om hun kennis te delen.

De platformen waarmee je deze webinars kunt organiseren zijn ook heel sterk verbeterd in een hele korte tijd. Net als met een mailprogramma heb je voor het organiseren van een webinar vrij veel keuze in de markt. Zo heb je Demio, Gotowebinar, WebinarGeek en uiteraard programma’s als MS Teams en Zoom als je echt wat kleinere schaal webinars hebt of juist voor interactie gaat. 

Wat zijn de voordelen van webinars voor jouw business?

Waarom zou je eigenlijk starten met webinars? Webinars zijn een hele goede manier om jouw dienst of product aan de buitenwereld te tonen of jezelf als bijv. ondernemer te profileren met jouw expertise. Je kan webinars gebruiken als acquisitiemiddel of wellicht juist als retentiemiddel om je klanten te blijven bedienen met nieuwe kennis. Dus webinars bieden de volgende voordelen:

• Jezelf of jouw bedrijf profileren met jouw dienst, product of expertise.

• Je laat jezelf zien op platformen waar jouw klanten zitten door middel van de aankondiging van jouw webinar.

• Je creëert een dialoog met jouw doelgroep/potentiële klanten want een webinar is immers een interactief moment en tweerichtingsverkeer.

• Je kunt jouw doelgroep/potentiële klanten iets concreets bieden van waarde (kennis, maar wellicht ook e-books, brainstorm sessies etc.)

• Het is laagdrempelig voor de gebruiker om bij te wonen. Tegenwoordig zijn alle webinarplatformen zeer makkelijk te bereiken zonder iets te downloaden of gekke zaken toe te staan in de browser.

• Je bouwt een database op. De mensen die zich voor jouw webinar inschrijven kun je in een database opvangen om later nog eens te berichten over iets wat jij aanbiedt of simpelweg om weer tips te delen vanuit jouw expertise.

• Ook bij webinars zijn er mooie manieren om geautomatiseerd prospects en klanten te bedienen.

• Tijdens een webinar is er een goed moment om op te bouwen naar een conversie.

• Er zijn mooie methodes om zelfs ‘koude’ leads om te zetten naar warmere leads.

Webinars voor grote en kleine bedrijven

We hebben het gehad over waarom je een webinar zou kunnen gebruiken. Maar nu gaat het vooral om hoe jij professioneel voor de dag komt. Webinars hebben een grote ontwikkeling door gemaakt vanaf 2020. Ondernemers (groot en klein) moesten switchen naar kennisdeling op afstand. Dat bracht ontzettend veel (technische) vragen met zich mee. Welk platform moet ik gebruiken? Hoe lang moet een webinar duren? Op welke dag en tijdstip werkt dit het beste? Wat doe ik met de interactie en chat? Hoe onderscheid ik mij van andere aanbieders? Hoe moet mijn presentatie er uit zien? Er is niet één antwoord omdat er veel variabelen zijn. Het is wel altijd belangrijk om bijvoorbeeld de interactie hoog te houden en je apparatuur in orde te hebben. Welke apparatuur heb je nodig?

• Een webcam

• Een aparte microfoon

• Een lamp voor extra belichting

Algemene tips voor je webinars

Sinds 2017 ben ik al intensief bezig met het organiseren van webinars en de tips die ik geef komen allemaal voort uit eigen ervaringen. Tegenwoordig is het bijwonen van een webinar gelukkig heel makkelijk waardoor je amper deelnemers verliest in het proces van het webinar bijwonen. Als de deelnemers dan eenmaal in je webinar zitten, dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee kunt houden

Wees goed zichtbaar en verstaanbaar

Het lijkt een open deur, maar ik zie nog vaak genoeg mensen die niet goed belicht zijn of in een donkere ruimte zitten. Denk ook aan de ruimte waar je in zit in verband met de akoestiek. Als je galmt, dan is het niet prettig om naar je te luisteren in het webinar. Tegenwoordig hebben webcams al vrij goede microfoons in de camera inbegrepen, maar koop anders een externe microfoon. Een podcast microfoon klinkt goed vol, maar tegelijkertijd moet je wel met je neus er bovenop zitten. Je kunt ook een USB headset kopen waar je een professionele en draadloze microfoon mee hebt zonder technische kennis nodig te hebben.

Interactie voor je publiek

Het is handig om elke 5 tot 10 minuten iets van interactie te bouwen voor je publiek. Het is moeilijk om de aandacht er bij te houden als je alleen maar aan het zenden bent. Het is een webinar, geen video. Interactie kan je bereiken door een open vraag te stellen die men in de chat moet beantwoorden of het gebruik van polls zodat mensen kunnen klikken (is wat laagdrempeliger dan typen in de chat).

Erken je deelnemers

Laat je deelnemers weten dat ze live bij jouw webinar zijn. Noem namen, zeg aan het begin hallo tegen de mensen die de moeite nemen om het webinar bij te wonen. Dit geeft hen het gevoel dat ze echt iets live en dynamisch bijwonen.

Stem je webinartijden af op de doelgroep

Ben je een ondernemer die andere ondernemers uitnodigt? Dan heb je best veel ruimte in de week. In de ochtend werkt vaak goed gezien men aan het einde van de dag uitgeblust kan zijn. Maar heb je echt mensen die overdag werken en pas ’s avonds tijd hebben als de kinderen op bed liggen? Organiseer dan het webinar ’s avonds.

Goede communicatie is key

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk mensen laten deelnemen aan jouw webinar. Geef in de aankondiging aan waar je het precies over hebt en benoem ook wat mensen er aan hebben als ze het webinar live bijwonen. Bijvoorbeeld ‘Ontdek met welke regelmaat je content moet posten’, ‘Krijg inzicht in het proces van e-mail automation’, ‘Na dit webinar kan je zelf aan de slag met jouw eigen webinars’. Je moet iets benoemen vanuit de gedachte ‘wat heb ik er aan als deelnemer?’. Mensen offeren immers hun tijd op en die is voor velen gevoelsmatig kostbaar.

Vergeet de Call-To-Action niet

Zorg voor een goede Call-to-Action aan het einde van je webinar (of wellicht tussendoor alvast benoemen). Doe een aanbod, geef iets weg, laat men zich ergens inschrijven. Je hoeft natuurlijk absoluut niet agressief te gaan verkopen, maar hoe mooi is het als je de tijd hebt gehad om iets uit te leggen aan de deelnemers en dat ze daarna direct actie kunnen ondernemen? Anders blijft het liggen en denken ze er niet meer aan.

Een extra tip hierin is ook om het een oprecht aanbod te maken en niet een hele flauwe carrot-on-a-stick principe. Wat ik zelf doe, is dat ik vanuit mijn hulpstand iets aanbied.

‘Wil je dat ik je verder help met dit proces, schrijf je dan in’

en niet

‘Wil je weten waarom webinars zo goed werken? Koop dan nu dit e-book van 50 euro’. 

Je hebt namelijk – als het goed is – al uitgelegd waarom webinars voordelig kunnen zijn.

Extra tip over leads

En nog een extra tip bovenop de extra tip. Als je webinar vol zit met ‘koude leads’, houd je call-to-action dan bescheiden. Denk meer vanuit de upsell dan vanuit je volledige dienst. Kortom, je kan beter in gesprek komen met een lead, i.p.v. gelijk een cursus aanbieden van 2500 euro en hopen dat ze het direct kopen terwijl men je nog niet echt kent.

Next-level leads door webinars

De mensen die op hoger niveau aan de slag willen gaan met marketing automation en leadgeneratie, die kunnen aan de hand van de interactie in het webinar complete workflow bouwen. Dit is echt heel interessant, want als je in een webinar bijvoorbeeld vraagt hoe lang iemand ondernemer is en men antwoordt via een poll. Dan kan je achteraf de resultaten van die poll downloaden en zien wie wat heeft geantwoord. Vervolgens kan je deze mensen indelen in je mailprogramma en hen aan apart aanbod doen of een aparte follow-up programmeren. Zo heb je dus naast namen en e-mails na een webinar ook nog veel meer data om een goed profiel te bouwen van jouw leads. Kortom, jouw leads worden dan steeds warmer. 

Help, ik wil webinars organiseren, waar begin ik?

Als je webinars wilt proberen, dan raad ik je WebinarGeek aan. Ze hebben overzichtelijke website en vertellen je duidelijk wat je moet doen en wat de mogelijkheden zijn. Ze zijn een Nederlands bedrijf en hebben mooie stappen gemaakt afgelopen jaren. Het is ook handig om met hen in het Nederlands te kunnen chatten voor als je iets nodig hebt op technisch vlak. Neem een kijkje bij WebinarGeek. 

Wil je structureel aan de gang, maar wil je liever 1-op-1 ondersteuning voor jouw bedrijf en onderwerp? Plan dan hieronder een gesprek in met mij of bekijk hier de mogelijkheden. We kunnen dan in een half uur tijd je plan globaal doorlopen en ik kan je dan van tips voorzien. Ik heb er hierboven al vrij veel informatie neer gezet, maar per bedrijf/branche zijn er specifieke zaken om naar te kijken.

Niels van der Grift

Niels van der Grift

Naast dat ik zelf content produceer, help ik graag andere ondernemers om zelf aan de slag te gaan met hun content marketing en productie. Het liefst adviseer ik hen ook nog persoonlijk over het automatiseren van bepaalde marketing processen die voortvloeien uit content marketing.

Andere artikelen over contentproductie die je misschien interessant vindt